6.02.2024r. w naszej szkole odbyły się warsztaty edukacyjno-kulinarne z panią Karoliną Bruchal-Bąk – edukatorką żywieniową prowadzącą profil Edukacja BEZ LUKRU. Tematem zajęć było poznanie zasad wartościowego odżywiania się oraz przygotowywania prostych, atrakcyjnych, kolorowych i przede wszystkim smacznych posiłków.
Podczas warsztatów uczniowie poznali zupełnie nowe i zaskakujące dla nich produkty, takie jak np. dmuchany ryż, daktyle, czy ciecierzyca. Starsi uczniowie przygotowali na warsztatach przepyszną „Cieciorellę” – alternatywę nutellii, kolorowe oraz smaczne tortille z humusem, które zaskoczyły swoim niesamowitym smakiem oraz niezwykle różowy koktajl z połączenia maliny, truskawki z fasolą ! Młodsza grupa przygotowywała przepyszne i słodkie szyszki z różnych, dmuchanych ziaren oraz oryginalne pączki z plastrów jabłka ! Na koniec oczywiście również skomponowała kolorowy i bardzo smaczny koktajl. Było pysznie, było kolorowo !! Zajęcia bardzo podobały się wszystkim uczniom Dzięki nim mieli okazję poznać nowe, nieznane dla nich smaki a przede wszystkim świetnie bawić się komponując samodzielnie zdrowe oraz wartościowe posiłki. Serdecznie dziękujemy Edukacja BEZ LUKRU i Stowarzyszeniu Przyjaciół Zespołu Szkół Specjalnych „Tacy Sami” w Jarocinie za realizację projektu „ Zdrowie od kuchni”.