26 września 2019 r. drużyna 56 WDH NS „Jagódki” po raz dwunasty zorganizowała „Święto pieczonego ziemniaka” w siedzibie Kurkowego Bractwa Strzeleckiego w Jarocinie. Deszczowa aura spowodowała zamianę formy ogniska w świecoognisko.
Przed nim odbył się apel rozpoczynający nowy Rok Harcerski 2019/2020. W rozkazie drużynowej zostali między innymi wyczytani nowi członkowie naszej drużyny, który zostali przyjęci na okres próby. Po części oficjalnej harcerze na ręce p. Ryszarda Hybiaka Sekretarza KBS w Jarocinie złożyli podziękowania dla całego Zarządu za umożliwienie zorganizowania tej niezwykłej zbiórki harcerskiej. Podczas krótkiego świecoogniska każdy usłyszał gawędę o „Ziemniaku” oraz informacje dotyczące tego warzywa. Przy akompaniamencie gitary wszyscy zgromadzeni śpiewali harcerskie piosenki.
Nastał czas spożycia ziemniaków w nowej odsłonie z dodatkiem gziki. Tę część kulinarną przygotowały dla harcerzy MAMY naszych druhów. Nie zabrakło również pieczonej kiełbasy. Poczęstunek wszystkim bardzo smakował. Kadra drużyny oraz harcerze podziękowali mamom za ich zaangażowanie w przygotowaniu tej drużynowej uroczystości.
Opiekę nad harcerzami sprawowali: drużynowa phm. Beata Hendler, przyboczne: Beata Figaj – Skałbania, Elżbieta Smolak, Elżbieta Szymankiewicz, Jolanta Bilska i Arkadiusz Leonhard.
Opracowała Beata Hendler