Dzień czekolady 2017-04-07

Dzień czekolady 2017-04-07

Uczniowie Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZSS wzięli udział w apelu z okazji DNIA CZEKOLADY prowadzonego w ramach pracy Szkolnego Klubu UNICEF oraz działalności SU.

Celem spotkania było  ukazanie współzależności pomiędzy spożyciem czekolady, a życiem ludzi i przyrodą w krajach Afryki, uświadomienie ogromu degradacji środowiska, wykorzystania dzieci przy zbiorze ziaren, poznanie procesu obróbki nasion, przypomnienie zasad prawidłowego odżywiania się. Uczniowie poznali historię pojawienia się ziaren kakaowca w Europie na podstawie wiersza R, Gruchalskiej pt. „Czekolada”. Uczestnicy spotkania obejrzeli także prezentację i  filmy  o uprawie kakaowca i produkcji czekolady. Podczas apelu nie mogło zabraknąć tańca do utworu „Chocolate”. Dzieci miały również okazję zobaczyć oraz wypożyczyć urządzenie do fondue. Największą atrakcją była jednak degustacja czekolady i ciasta czekoladowego. Każdy smakosz tej słodkości zapamiętał, że dla zdrowia może  dziennie zjeść tylko trzy kostki gorzkiej czekolady.